Szakembereink

Dr. Somlai Beáta

Dr. Somlai Beáta

egyetemi docens, bőrgyógyász, kozmetológus, klinikai onkológus, kandidátus

Rendelés:
előjegyzés szerint, és kedden 9–13 óráig.
Telefon:
+36 1 437-0297
Bemutatás:
dr. Somlai Beáta

dr. Somlai Beáta

1975-ben kitüntetéssel végzett az I.sz. Moszkvai Orvostudományi Egyetemen, majd a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján kezdett dolgozni. Közel négy évtizedes munkaviszonya alatt folyamatosan részt vett a klinika betegellátó munkájában, tapasztalatot szerezve a bőrgyógyászat különböző területein. Az 1980-as évek végén egy évet töltött Münsterben, egy bőrdaganatokra szakosodott klinikán. Ekkor fordult érdeklődése a bőrgyógyászati onkológia felé. Ez motiválta abban, hogy klinikai onkológiából is szakvizsgát tegyen. Ezt követően nyugállományba vonulásáig a klinika onkológiai osztályát és ambulanciáját vezette. Elsődleges szakterülete a bőr különféle festékes anyajegyeinek, jó- és rosszindulatú daganatainak diagnosztizálása és korszerű kezelése lett. Kiemelten foglalkozott az emberi szervezet egyik legrosszabb indulatú daganatával, a melanomával, mely témakörből kandidátusi értekezését írta. A 90-es évek közepén a dermatoszkópiát kifejlesztő vezető németországi szakmai műhelyben ismerkedett meg evvel a vizsgálómódszerrel, mely a festékes bőrelváltozások felismeréséhez nyújt értékes diagnosztikus segítséget. Alkalmazásában nagy gyakorlatra tett szert, hazai elterjesztése jelentős részben az ő munkásságához köthető. Mindez idáig az egyetlen magyar nyelvű szakkönyv a témában az ő tollából született meg.

A betegellátás mellett oktatói munkáját is mindig odaadással végezte. A több évtizedes medikusoktatás mellett a szakorvosképzésben és továbbképzésben is aktív szerepet vállalt. Munkájáért megkapta a Magyar Felsőoktatásért Emlékplakettet, illetve a Semmelweis Egyetem Kiváló Oktatója címet. Szakmai fórumokon rendszeresen előad, tudományos folyóiratokban publikál. Több hazai és nemzetközi tudományos társaság tagja, a Magyar Dermatológiai Társulat vezetőségében, a szakmai közéletben is részt vesz.

A bőr rosszindulatú daganatos betegségeinek napjainkban észlelt jelentős növekedése aláhúzza a szűrővizsgálatok szükségességét, ezért az egészségügyi felvilágosítást, a prevenciót mindig szívügyének tekintette. Vallja, hogy a korai felismerés a sikeres kezelés előfeltétele.

Docens asszony minden részletre kiterjedő precizitása munkája minden területét áthatja. Betegeihez példás nyitottsággal, empátiával fordul minden esetben, legyen banális ügyről vagy súlyos betegségről szó.