Az egészséges, szép bőrért!

Rosacea

A rosacea egy igen gyakori megbetegedés, ami az orcák vörösségével, duzzanatával, gennyes hólyagok megjelenésével jár. A hétköznapi nyelvben borvirágosságnak nevezett elváltozás ugyanezt a betegséget takarja.
Könnyen felismerheti, ha tovább olvas itt, és a kezelés módjait is megismerheti.

Természetesen a boriváshoz csak áttételesen van köze, az alkoholt rendszeresen fogyasztók között gyakoribb, ugyanakkor nem mindenki iszik alkoholt, akinek rosaceája van. A tünetek kialakulásának hátterében igen gyakran a gyomor-bél rendszer felső traktusának megbetegedései (reflux betegség, gyomor fekély, gastritis)  állnak. Ezen kívül számos helyi tényező is szerepet játszik a kialakulásában, mint például az arcbőrön elszaporodott kórokozók. Ezek közül is kiemelt fontosságú egy apró atka, a demodex szerepe. Nem ritkán pedig a bőrön egyébként is élősködő sarjadzó gombák elszaporodása rontja a tüneteket.
Jellegzetes, hogy napfény is provokálja a tüneteket, illetve a rosaceások jelentős részénél mutatható ki kontakt érzékenység is.

Rendszerint kipirulásra való hajlammal kezdődik, hullámzó lefolyást mutat. Az arc centralis részén folyamatosan fennálló bőrpírt okozhat, mely általában az orcákat, homlokot, állat és a füleket érinti, de előfordulhat szem, fül, mellkas és hát területén is. Idővel tág erek, kis pattanások is megjelenhetnek.
Ez az állapot évekig is eltarthat, ritkán fejlődik vissza magától, kezelés nélkül romlanak a tünetek. Ha ilyen tüneteket észlel, keressen fel egy bőrgyógyászt.
A rosaceás betegek 50%-nak vannak szemtünetei (ocularis rosacea). Néhány rosaceás beteg égő érzésről, vissztérő kötőhártyagyulladásról számol be. Amennyiben nem kezelik, komolyabb szemészeti szövődmények is kialakulhatnak.

Hogyan ismerjük fel a rosaceát?

Eleinte jellegzetes a kipirosodásra való hajlam, később értágulatok jelennek meg az arcon,  majd kis piros pattanásszerű dudorok jelentkeznek az orcákon, melyek gennyet is tartalmazhatnak. Ezek a tünetek állandó bőrpírral.

Ki veszélyeztetett a rosacea szempontjából?

A 30 feletti, első sorban világos bőrűek esetében alakulhat ki rosacea leginkább. Mindkét nemben bármely életkorban előfordulhat. Menopausát követően a nők gyakrabban érintettek, a kozmetikumok okozta túlérzékenység kapcsán is.
Tünetek romlásáért gyakran forró italok, fűszeres ételek, koffein, alkoholos italok is felelősek. A napfény is rontja a tüneteket.

Kezelés

A rosacea sikeres kezelésének kulcsa a korai diagnózis és kezelés. A kezeletlen rosacea tovább romlik és így a kezelése is nehezebb lesz.
A betegség felismerése korai stádiumban viszonylag ritka, mivel az enyhe panaszok miatt nem fordulnak orvoshoz a betegek.  Öndiagnosztika és kezelés nem javasolt, mivel a recept nélkül kapható bőrápolási termékek ronthatják a tüneteket. Fontos minden esetben a személyre szabott terápia, ennek révén lehet a legjobb hatást elérni, megállítani a betegség progresszióját, és tartós tünetmentességet elérni.

Fontos a már említett kórokozók eliminálása a bőrről. Ebben a szájon át alkalmazott antibiotikumok gyorsabb hatást eredményeznek, mint a lokális készítmények. Kortikoszteroid tartalmú externák csak időszakos javulást hoznak, elhagyásuk után a tünetek ismét fellángolnak, ezért speciális esetektől eltekintve használatuk rosaceaban nem javasolt.

Az állandó bőrpírt okozó értágulatokat legjobban lézeres vagy IPL kezeléssel lehet csökkenteni. Intézetünkben mindkét kezelésre lehetőség van.

Árlista

Maradt kérdése?

Írja meg az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre, vagy jelentkezzen be konzultációra, vizsgálatra tapasztalt bőrgyógyász-kozmetológus szakorvosaink valamelyikéhez, így szakszerű és egyénre szabott választ kap kérdéseire!

Sütiket használunk látogatóink érdeklődésének megismerésére és kényelmük növelésére.