Kóros izzadás kezelése

Tudjuk, hogy az izzadás mértéke függ a környezeti tényezőktől, de az egyén adottságaitól is. A lakosság mintegy 3%-a szenved attól, hogy verejtékezése kóros mértékű. Serdülőkorban a panasz lényegesen gyakrabban fordul elő. A tinédzserek 48%-a problémásnak érzi izzadását, mely miatt társaik akár megbélyegzik őket.

A problémára – szerencsére – vannak megoldások. A hónalj, a tenyér és a talp túlzott izzadékonysága kezelhető.

A probléma tüneti kezelésére a különböző helyi izzadásgátló, deodoránsok valók.

Oki kezelést a verejtékmirigyek aktivitásának csökkentése jelent.
Clostridium botulinum A nevű anyag (egy „jótékony” toxin) képes erre. Meggátolja az ingerület átvitelét az idegvégződés és a verejtékmirigyek között. Az ideg-izom találkozásánál hat, gátolja az acetilkolin nevű kémiai anyag felszabadulását az idegvégződésből, ami a verejtékmirigyek összehúzódását, ennek következtében izzadást okozna.
Fokozott hónalji verejték elválasztás kezelése során injekciókkal juttatjuk be a készítményt a bőrbe, a kívánt helyre. Az első alkalommal ez hónaljanként mintegy 10 apró tűszúrást jelent. Általában ennek az adagnak a hatása 6-8, de akár 11 hónapig is eltart, de ez egyénenként változik. Az injekciók nem ismételhetők gyakrabban mint 12 hét, de ennek leteltével újra elvégezhető a kezelés.

A módszer hatásos a tenyéri, talpi izzadás kezelésére is.